Slider

Spune-le prietenilor

Ia beletu', nu-i beletu'


     Salutare fraților ! Tot mai multă lume se plânge de abuzurile controlorilor din autobuze, iar zilele acestea au fost publicate drepturile pe care le are un călător cu autobuzul dar și ce nu are voie să-i facă un controlor unui călător fraudulos. Să luăm aminte :
     "Controlorii nu pot sa te oblige sa te legitimezi si in nici un caz nu au voie sa te deposedeze de actul de identitate. Punct! Procedura de legitimare este o conventie social acceptata, nimic mai mult. Obligatia lor este sa verifice (ATENTIE!) legitimatia de calatorie."
Mi se pare foarte corect. După ce un nesimțit urcă fără bilet, acesta să nu poată fi identificat. Și atunci cum știi cine este, și cui să-i dai amendă ?
    Stați că mai e : "Controlorii nu au dreptul sa te coboare din autobuze cu forta, sa te bruscheze, sa te perchezitioneze ori sa-ti retina vreun bun personal cu scopul de a cobori cu ei. In momentul in care se intampla vreo astfel de fapta, ai obligatia sa suni imediat la politie! Nu le intra in joc si nu face cine mai stie ce compromis in schimbul rambursarii bunului. Este recomandabil ca in astfel de cazuri sa faci putin scandal si sa rogi pe cineva sa te insoteasca".
Cu lucrul acesta sunt de acord, este o prostie să cobori de obligație dar partea cu făcutul de scandal mi se pare odioasă. De ce să faci scandal când poți să vorbești frumos ? Să nu uităm, că dacă ești prins fără bilet nu trebuie să fii meltean să țipi la controlori.
     "Controlorii nu au voie sa te retina in autobuz/tramvai sau statie mai mult de cateva minute/jumatate de ora. Maximum! Orice retinere dureaza mai mult, se transforma automat in privare de liberate si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal."
     Extraordinar ! Merg fără bilet, sunt un nesimțit, controlorul nu are voie să mă legitimeze, dacă vrea să cobor, pot să fac tărăboi, dar mai ales nu are voie nici să mă ducă la dispecerat sau să mă țină în autobuz....înseamnă că sunt Dumnezeu ! De ce să mai plătim bilet dacă suntem protejați de lege astfel ? De mâine nu mai cumpăr bilet, și dacă mă enervează controloarea, îi dau și un cap în gură. Cine se crede ea să mă verifice dacă am sau nu bilet ?
     În Lyon, departamentul Rhone, Franța, nu există controlori nici în autobuze nici în tramvaie. Acolo cine urcă, validează tichetul sau cartela doar pentru că așa trebuie, și oricine poate să meargă fără bilet dar nimeni nu o face pentru că nu este corect. Asta da educație.
     Vă îndemn să mergeți cu bilet, pentru că tot poporul e cu gura mare, că RATC-ul are autobuze proaste, dar dacă nu se cumpără bilete și se merge blat, de unde benzină și revizii ?
     Iar dacă fiecare pensionar ar plăti 50 de bani pe călătorie, s-ar strânge zilnic mii de lei pentru îmbunătățirea serviciilor. Dar ce să facem ? Fiți corecți și civilizați și nu abuzați controlorii, fiindcă și ei sunt bugetari și au familii acasă !
Aștept părerile voastre dar și relatări ale întâlnirilor voastre cu controlorii :)

onlinereport.ro

Share this:

Despre autor

Sunt un simplu constantean caruia ii place sa vorbeasca in mod public despre orasul natal precum si actualitatea urbana de la malul marii. Pentru munca depusa am fost rasplatit cu premiul 10 Oameni de Valoare ai Constantei la categoria Mass-Media. Datoria mea nu se opreste aici, promit sa raman la fel de realist si taios ca pana acum ! Lectura placuta in continuare :)

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comentarii:

  1. Controlorii sunt, scuza-mi termenul academic, fie tarfe penale, la varsta a 2-a, cu experienta pe Caraiman, fie, in cazul barbatilor, niste mameluci. Ditamai muntele de barbat, in loc sa puna mana SA MUNCEASCA, se tiganeste la controlat biletele gospodinelor in autobuz, cot la cot cu tatele din trupa lui de prostitutie.

    RăspundețiȘtergere