Slider

Spune-le prietenilor

Spaima națională...francul cel potent


     Salutare fraților, după cum bine știți francul elvețian le-a dat de furcă săptămânile acestea celor care au credite în acestă monedă. După ce au stat cu ochii pe el ca pe butelie, economiștii s-au hotărât să facă și o investigație, ca să afle de unde a pornit această manie de a lua credite în franci.
     Conform Money.ro băncile românești nu au avut niciodată franci de imprumutat. Deși există zeci de mii de români care figurează cu credite în franci elvețieni, în mod paradoxal, băncile de la noi nu au împrumutat niciodată clienților franci. Mai mulți români care au luat credite în franci elvețieni au declarat că în conturi au intrat fie lei, fie euro, în funcție de alegerea lor sau a vânzătorului locuinței pentru cumpărarea căreia s-a solicitat creditul.
Așadar, împrumuturile în franci elvețieni au fost acordate doar pe hârtie, iar băncile românești nu au avut niciodată franci spre a-i oferi ca împrumut.
     În perioada 2006-2008, creditele în franci elvețieni erau la  mare căutare, având dobânzi și condiții de creditare mai bune decât în cazul creditelor în euro. Atunci când un client bătea palma cu banca pentru un credit în franci, banii îi erau transferați în lei sau în euro, trecând în prealabil prin intermediul unei proceduri de schimb valutar, la cursul băncii, reatează cei de la Money.
     Deci, așa cum suntem obișnuiți, în țărișoara noastră s-a mai făcut o japcă din care ne-am ales cu niște bancheri mai bogați, și niște oameni mai amărâți care credeau că au noroc când colo, toate râurile de neșansă au curs la ei în case.
     Personal, nu consider o întâmplare că s-au acordat credite foarte avantajoase atunci, iar acum au crescut ratele peste puterea de plată a cetățenilor. Dacă mulți economiști și bancheri fac acum previziuni până în 2025, de ce nu ar fi făcut în 2006 previziuni până în 2015 ? Sunt 100 % convins că se așteptau la o asemenea creștere și au profitat cât s-a putut.
     Astfel, săracii oameni sunt forțați să platească rate aproape duble ceea ce este enorm ținând cont că oamenii aceia nu și-au luat pe credit acadele și gulii, ei și-au luat case sau apartamente. Astfel, o rată și așa mare, a devenit colosala...avantaj bancă.
     Pe final, sper doar să se dea mai repede o lege în favoarea oamenilor și în defavoarea creditorilor, fiindcă sunt sătul de toți jnapanii ordinari care profită de oameni și de nivelul prost de trai. Fie că sunt bănci sau firme de credit, tot niște gunoaie sunt ! Numai ei ies pe + din orice tranzacție. Nu am întâlnit măcar o data în această viață un cetățean care să termine un credit și să zica : "Da dom'le, am terminat, sunt mulțumit și pe viitor poate o să iau alt credit". Tot timpul am auzit numai reclamații sau injurii la adresa băncilor, din cauza ratelor mari și a dobânzilor excesive.
Da' să mai dea o criză în ei să dea faliment în unele sedii, că prea au jecmănit România ! Ar trebui puse toate băncile care au acordat credite "avantajoase" în franci, în jurul unui ventilator și dat drumul de sus unui rahat fix în ventilator drept pedeapsă pentru ce ne-au făcut.
     Numai căcatul pur mai poate curăța mizeria din România !

By the way, nenea ăla de pe bancnota galbenă seamănă bine cu Justin Capră. Nu credeți ?





Share this:

Despre autor

Sunt un simplu constantean caruia ii place sa vorbeasca in mod public despre orasul natal precum si actualitatea urbana de la malul marii. Pentru munca depusa am fost rasplatit cu premiul 10 Oameni de Valoare ai Constantei la categoria Mass-Media. Datoria mea nu se opreste aici, promit sa raman la fel de realist si taios ca pana acum ! Lectura placuta in continuare :)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu